Förskola

I veckan som kommer ska jag besöka två förskolor som kan vara aktuella för sonen att gå på i framtiden. Inte än på länge men det är ju köer och jag vill hinna titta runt i god tid innan vi behöver platsen. Min fråga är: vad ska man titta efter, fråga om och tänka på när man väljer förskola till sitt barn? Jag har ingen aning, gick inte ens på förskola själv när jag var liten så jag har verkligen noll erfarenhet av det här. Ni andra föräldrar, hur har ni tänkt och gjort? Och ni utan barn, har ni erfarenhet av att själva gå i förskola? Vad är bra och dåligt?

 

blogstats trackingpixel

4 reaktion på “Förskola

  1. På min tid hette det dagis 😉
    Vet inte hur det förändrats nu men jag älskade att vara på dagis. Man fick vara ute och leka hela dagarna, eller leka inne om det var dåligt väder, vi gjorde utflykter, satte upp teaterpjäser och tja, växte liksom. Jag hade liksom sjukt många vuxna hjärnor som kunde tänka ut roliga aktiviteter och grejer.
    När det gäller att välja förskola så tror jag du ska kolla på deras filosofi, stämmer den överens med din idé om hur ett (ditt) barn ska uppfostras? Hur känns det i magen (magkänslan is da shit)? Mest handlar det nog mest om att det ska stämma överens med dina värderingar och vad som känns rätt för dig. :)

    • Jo, magkänslan får nog styra en hel del men det är så svårt att veta. Jag ska fråga mycket om arbetssätt och pedagogik, det är ju viktigt att tänka på.

  2. Vi tyckte förskolestarten var sjukt traumatisk (för oss föräldrar iaf..), men det släppte och nu är vi nöjda! Vi lyssnade runt lite och kollade lite utvärderingar. Några saker att kolla kanske är barngruppens storlek, antal personal och deras utbildning, om de delar upp barngruppen i mindre grupper under dagen, lokalerna inne och ute. Vad de har för projekt (de har förvånansvärt mkt projekt inom tex naturvetenskap redan på småbarns avd tycker jag) och hur en dag ser ut. Om personalgruppen är stabil eller om folk ”byts ut” ofta. Och hur de ser på ev. frågor som du tycker är särskilt viktiga. Håller m dig om att det är sjukt svårt att välja förskola! När ska han börja tänker ni?

    • Bra tankar om det där med mindre grupper i grupperna, det hade jag inte tänkt på att man kan fråga om. Jag är inne på att han ska börja vid årsskiftet men inte hela dagar utan kanske 3-4 timmar om dagen. Jag kommer ju inte jobba heltid utan plugga (hoppas jag) och jobba ströuppdrag så jag kommer fortfarande vara mycket tid hemma med honom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>