Enkel smulpaj

Förra helgen slängde jag ihop en äppelpaj och den är så otroligt enkel att göra, perfekt när man har bråttom. Spontanbesök av en vän till exempel, när det behövs en snabbfika.

  • Fyllningen kan vara vad du vill, äpplen eller rabarber eller bär. Äpplen skalas och skärs i tunna klyftor, rabarber skalas och skärs i bitar, stora bär delas i mindre bitar. Lägg din valda fyllning i en pajform eller ugnsfast form.
  • Blanda lika delar mjöl, soker och havregryn. För en ”normalstor” pajform brukar det räcka med en deciliter av varje men har man en större form tar man 1,5 dl av varje, för mindre form eller portionsformar kan det räcka med en halv dl av varje.
  • Strö den torra blandningen över pajfyllningen i ett jämt lager.
  • Ta fram kylskåpskallt smör och använd en osthyvel för att hyvla tunna skivor av smöret. Lägg skivorna över hela pajen. Det blir enklare om man spolar osthyveln i kallt vatten då och då under hyvlingen.
  • Ställ in i ugnen, 225 grader ca 15-20 minuter, tills skalet är ljusbrunt och lite knaprigt och fyllningen är mjuk.
  • Servera med vaniljsås, grädde, glass eller något annat du gillar!

DSC_0683På väg in i ugnen

blogstats trackingpixel

10 reaktion på “Enkel smulpaj

    • Tack, kul att höra! Ja, den här pajen är så smidig så den kan man ju enkelt göra bara för att man är lite sugen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>