Podcasts

Alex bad om lite tips på podcasts så här kommer förslag på några som jag gillar. De ämnen jag föredrar att hålla mig inom är politik, filosofi, psykologi och vetenskap. Jag lyssnar på poddar på samma sätt som jag läser nyheter, för att lära mig saker och för att få tänka, så det är inte alltid särskilt lättsmälta saker. Jag varierar dessa med att lyssna på ljudböcker, jag har nyss påbörjat kategorin ”boktips” för att skriva om bra böcker. Så, då kör vi mina tre favoritpoddar:

SOFREP Radio, den första podden jag började lyssna på för ett par år sedan. SOFREP är en nyhetssida, fd special operation personal och fd CIA personal som rapporterar nyheter, analyserar världshändelser och skriver grymt bra artiklar om allt från roliga historier från sin tid i militären, militärhistoria (avslutade just en fempartsserier om kvinnliga krigare i feodala Japan, otroligt intressant!) till en serie som fick mig att gråta mer än två gånger när en fd Delta Force medlem skrev otroligt öppet och smärtsamt ärligt om sin depression, sitt självmord som misslyckades pga en förbipasserande person som ringde ambulans och om vägen tillbaka. Sidan är delvis medlem/betalsida så jag vet inte hur mycket av artiklarna man kan läsa gratis men podcasten som kommer upp en gång i veckan är helt gratis. Det är i stort sett samma upplägg på podden som på sidan, fd militär som pratar om aktuella händelser eller intervjuar personer med någon sorts koppling eller expertis inom politik eller militär. Jag tycker det är kul att höra information från de här synsätten, till exempel efter terrordådet på nattklubben i Florida var det ett avsnitt med en av sidans författare. Han är fd Navy SEAL, gick därifrån till att jobba på CIAs counter terrorism center mest fokuserad på Al Qaeda i mellanöstern och norra afrika och jobbar nu som brandman och sitter med i en arbetsgrupp för att förbereda och planera för hur man ska hantera terrordåd och ”mass casualty events” (vet inte hur man ska översätta det) i sin hemstad. Att lyssna på hans analys av det hela ger mycket mer än att läsa artiklar av någon icke påläst journalist i Stockholm som skriver en halvsida i Expressen om det.

The Yaron Brook Show är en nyare favorit som jag håller på att lyssna ikapp på. Yaron Brook leder The Ayn Rand Institute, en tankesmedja (visst heter det så på svenska?) baserad på Ayn Rands filosofi objektivism. Det är mycket folosofi men oftast väldigt praktisk sådan, dvs hur ska och kan man applicera filosofiska koncept på sitt vardagliga liv. De senaste avsnitten har varit ganska fokuserade på amerikansk inrikespolitik eftersom presidentvalet närmar sig men det finns också avsnitt mer fokuserade på ekonomisk teori, världspolitik och såklart om objektivism. Jag tycker den här podcasten är otroligt intressant, objektivism är den filosofi som bäst överensstämmer med mina åsikter och värderingar så att lyssna på människor som är otroligt mycket smartare och mer utbildade än jag prata om det utvecklar mig som person väldigt mycket. Jag vet inte alls hur man skulle reagera på den här podden om man har rakt motsatta åsikter eller inte vet något alls om filosofi men eftersom det är en av mina favoriter och jag är ganska säker på att jag ”lurat” Alex att läsa Atlas Shrugged får den vara med på den här listan.

Personality Hacker Podcast kommer från sidan Personality Hacker och är en pod om personlig utveckling och coatchning baserat runt personlighetstyper (främst Myers-Briggs) och olika beteendevetenskapliga system och teorier. Avsnitt handlar om hur olika personlighetstyper fungerar till hur man är som förälder till hur man hanterar utanförskap eller att vara den udda personen i en grupp och allt däremellan. Jag har länge varit intresserad av beteendevetenskap och olika personlighetstyper och hur de fungerar och det här är ännu en pod där mycket smartare och mer kunniga personer ger mig bra möjligheter att utveckla mitt tänkande och mitt sätt att se på mig själv och andra.

Så, det var mina tre favoriter just nu. Jag tar gärna emot tips av er andra, vad lyssnar ni på?

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>