The Screptape Letters

Det här är en bok jag var tvungen att lyssna på ett par gånger och stundtals pausa för att hinna tänka på vad som sas. Boken är skriven av CS Lewis och som många av hans böcker har den starka religiösa och filosofiska teman. Den här boken är ett antal brev skriva av Screwtape, en demon och undersekreterare i en av helvetets myndigheter, till sin brorson Wormwood som är i London för att fresta och leda en ung man på fel väg, dvs den till helvetet.

Jag älskar den här boken och kan inte rekommendera den mycket nog! Jag är inte religiös själv men det är otroligt intressant att lyssna på Screwtapes tankar om det och alla ämnen som tas upp är applicerbara på allas vardagsliv. Till exempel är det ett brev som handlar enbart om skratt och om hur det i sig är varken av godo eller ondska och hur Wormwood bör bete sig för att hans ”patient” aldrig ska uppleva det goda skrattet av äkta glädje utan bara luras och lockas till att skratta åt skämt han egentligen inte tycker är roliga för att passa in i gruppen med vänner han egentligen inte tycker om och om hur man kan ursäkta alla synder med humor, till exempel kommer grymhet enkelt förlåtas om man kan komma undan med att kalla det ett practical joke.

Andra brev handlar om hur svårt det är att leva tillsammans med någon och hur Wormwood bör göra för att skapa ännu mer gräl och friktion mellan mannen och hans mor och hur viktigt det är att aldrig låta mannen se sin mor som hon verkligen är utan bara som han vill att hon ska vara och på så vis göra att hon aldrig kan vara bra nog. Det finns ett brev om fåfänga och samhällets skönhetideal för både kvinnor och män och ett annat om ordet ”min” och de olika betydelserna det kan ha. Underhållande och väldigt tänkvärd rakt igenom!

Image result for the screwtape letters

 

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>